Jaak en Mieke Van Sompel - De Brauwer - Gemeentelijke Heemkundige Kring Belledaal Affligem

Gemeentelijke Heemkundige Kring Belledaal Affligem
Ga naar de inhoud
Jaak en Mieke Van Sompel - De Brauwer
 


 
Op 14 april 2020 en 2 mei 2020 overleden Jaak en Mieke Van Sompel in het WZC Van Lierde te Affligem.
         
        
       
Mieke werd als Maria De Brauwer geboren te Lokeren op 19 september 1929 en Jaak als Jacques Van Sompel te Rumillies op 17 januari 1927.
 
De tweelingzus van Jaak was bevriend met Mieke en zo leerden de twee elkaar kennen. Al wandelend sloeg de vonk over, een stevige vonk blijkbaar want zij huwden en kregen 6 kinderen, 4 zonen en 2 dochters.

Wie in Affligem aan Jaak denkt, denkt natuurlijk aan de Bellemolen. Tijdens de Erfgoeddag in april 2019 toen de Bellemolen open gesteld werd, bleek nogmaals wat een uitzonderlijk vakman hij was. Gelukkig was hij er toen nog om ons meer te vertellen over de meer recente geschiedenis van de beschermde Bellemolen. Hoe kwam de familie Van Sompel in Essene terecht ?

 
Pierre Van Ransbeeck, de bekende zandschilder en restauranthouder van Het Zandtapijt in Hekelgem, kocht in 1963 de vervallen Bellemolen om er zijn droom, een sterrenrestaurant Hostellerie De Bellemolen, waar te maken. In vier jaar tijd werd de bouwval omgetoverd tot een pareltje. Die metaformose was te danken aan de fijne samenwerking tussen de Gentse architect Ivan Van Mossevelde en schrijnwerker-restaurateur Jaak Van Sompel.


         
        
            
Hostellerie De Bellemolen (foto’s mevrouw   Van Ransbeeck)
       
 
De intensieve en jarenlange restauratiewerken zullen eerst Jaak en dan het ganse gezin naar Essene doen verhuizen. Aanvankelijk woonden zij in het woonhuis van de Bellemolen zelf maar toen daar de werken moesten beginnen verhuisden ze naar de woning achter de kerk van Essene. Jaak kon zich concentreren op zijn restauratie- en schrijnwerkersatelier en er, dankzij zijn uitzonderlijk vakmanschap en zijn liefde (eerder een passie) voor zijn beroep, een uitstekende reputatie opbouwen, ook als antiekhandelaar, terwijl Mieke zich met de administratieve kant van het bedrijf bezig hield én met de zorg voor het grote gezin.
 
Zo mocht hij de restauratie van de preekstoel in de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Latem, een fraai rococowerk uitvoeren.


 
 
Preekstoel Sint-Martinuskerk te Sint-Martens-Latem (foto eds)

 
Mieke en Jaak keerden niet meer terug naar het Gentse en verbleven tot 2020 in de woning aan de kerk van Essene. De laatste weken voor hun overlijden verbleven ze in het WZC Van Lierde in Hekelgem.

 
De kinderen Van Sompel schonken aan de Gemeentelijke Heemkundige Kring talrijke gebruiksvoorwerpen uit het atelier van Jaak waarvoor wij hen langs deze weg hartelijk willen bedanken.

 
EDS

Copyright © 2019 Gemeentelijke Heemkundige Kring Belledaal Affligem
 
Bellestraat 99, 1790 Affligem
VOLG ONS OP FACEBOOK
Terug naar de inhoud